Evapotranspiratia plantelor

Formarea norilor prin evapotranspiratie. Valea Iadului, Bihor, august 2001. © BITNET CCSS.

Evapotranspiratia (ET) este o masura a cantitatii de apa necesare cresterii plantelor. ET este suma fluxurilor vaporilor de apa rezultati din transpiratia plantelor si evaporarea apei din sol si de pe frunze. ET este un factor important care regleaza nu numai cresterea plantelor si asimilarea carbonului ci si producerea precipitatiilor, nivelul pinzelor de apa freatica si circulatia atmosferica.

Diversele specii de plante / culturi au necesitati diferite de apa si din aceasta cauza, rate diferite de ET. Intrucit exista mii de plante cultivate, se defineste un ET standard: PET (evapotranspiratie potentiala). PET se defineste ca evapotranspiratia unei culturi de iarba cu inaltimea de 4 inch, aflata pe un sol adinc si bine irigat.
ET depinde de conditiile meteo locale si de tipul de cultura.
=> Tipul de cultura este caracterizat prin "coeficientul de cultura" K, care este functie de cultura si de stadiul de crestere. Acesti coeficienti sunt tabelati de diverse organizatii internationale precum FAO. Necesarul de apa al unei culturi agricole = PET * K
=> PET se calculeaza pe baza unor modele matematice care tin cont de influenta factorilor meteorologici locali asupra procesului evapotranspiratiei. Pentru o descriere detailat„ a parametrilor precum si pentru alte modele matematice comparabile, vezi de exemplu site-ul public SWAT, pus la dispozitie de Departamentul Agricultur„ al USA la adresa: http://www.brc.tamus.edu/swat/usermanual/ evapotranspiration.html

Actualmente sunt disponibile pachete software pentru calculul PET pe baza parametrilor meteorologici locali.

 

DAILYET este un 'calculator' pentru estimarea evapotranspiratiei potentiale utilizind date meteo. Datele minime necesare constau in temperatura minima si maxima a aerului, umiditatea relativa, insolatia si viteza vintului. Programul este gratuit si ruleaza sub Windows. Accepta date in diferite formate, dupa cum se vede pe imaginea alaturata. Evapotranspiratia potentiala poate fi calculata printr-una din urmatoarele trei metode:

-Penman
-Penman-Monteith

-
FAO Modified Penman

 

Mostra de date 2002: cit costa seceta ?

 

 

Citeste despre proiectele BITNET in domeniu

 

In scopuri educative cit si pentru experimentari, puteti utiliza datele furnizate prin interfata publica a serverului  http://www.agrometeo.info/

 

SERVICII DE MONITORIZARE A EVAPOTRANSPIRATIEI

BITNET-CCSS dispune de seturi de date proprii sau existente in arhive internationale la care este conectat si poate negocia acorduri de licenta in privinta utilizarii lor. De regula, ele pot fi obtinute gratuit pentru realizarea unor proiecte de cercetare sau educative.
Daca sunteti interesat in stabilirea de parteneriate cu BITNET-CCSS pentru realizarea unor proiecte de monitorizare a evapotranspiratiei vegetatiei, va invitam sa ne contactati.